top of page

Stilladskrig, stenkast og en smadret Porsche Cayenne: Hvad der skete, da en faglig konflikt blev til anarki på Nørrebro

D. 2. december 2019 vågner beboerne på Lundtoftegade op til et brag, da op mod 300 demonstranter vælter et seks-etagers højt stillads.

 

Vi har lavet en rekonstruktion af forløbet - før, under og efter.

Af emma buus mosegaard, Freja grooss jakobsen & tobias bonde simonsen 

12. marts 2020

         

         ådan skriver Københavns Politi i et tweet klokken 11:03 mandag d. 2.                                        december  2019. I løbet af samme formiddag har op mod 300 demonstranter væltet et seks etager højt stillads på Lundtoftegade på ydre Nørrebro. Et klart brud på straffelovens § 291. I løbet af dagen blev en Netto-medarbejder spyttet i ansigtet og to biler, heriblandt en hvid Porsche Cayenne, smadret - begge indregistreret i Litauen.

 

Hændelserne på Lundtoftegade den første mandag i december blev dækket landet over, og der var stor uenighed om, hvem der slog først i det, der ikke længere lignede en faglig konflikt, men snarere raserende vandalisme.

 

I »Debatten« på DR2 den efterfølgende torsdag lykkedes det imidlertid ikke at cementere hændelsernes sande forløb, da formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, var inviteret i studiet. Tværtimod. Liberal Alliance-politiker Ole Birk Olesen anklagede i stedet den 3F-organiserede brancheklub for at stå bag kaosset på Nørrebro.

 

»Mandag sad jeg og tog dronecertifikat, fordi jeg forventede, at mine tillidspersoner havde styr på situationen, og fordi at jeg ikke kan finde på at bryde regler, som den slags,« svarede Thomas Strømsholt på anklagerne.

 

Både Stilladsarbejdernes Landsklub og 3F fastslog begge efterfølgende, at man ikke måtte vælte stilladser. 

 

Men hvordan kunne det gå så galt den dag på ydre Nørrebro? 

 

Vi har gennem aktindsigter, førstehåndsvidner, billed- og videomateriale og adgang til stilladsarbejdernes interne kommunikationskanaler kortlagt, hvad der skete før, under og efter hændelsen på Nørrebro.

 

Tre dage før episoden står et stillads op ad en bygning, der skulle gøres klar til at huse et seniorbofællesskab

S

stilas.png
stilas2.png
tweet.PNG
Fredag d. 29. til lørdag d. 30. november: En virksomhed under luppen

 

Byggepladsen på Lundtoftegade og Tikøbgade er ikke gået ubemærket hen.

 

DS Byggeri, der har opsat stilladset, modtog nemlig tilbage i november 2018, kort efter virksomhedens oprettelse, et påbud fra Arbejdstilsynet, der er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet. Der var ikke styr på sikkerheden, lød påbuddet. Sidenhen ophobede påbuddet sig til flere. Halvanden uge inden stilladsvæltningen havde Arbejdstilsynet tilmed indberettet virksomheden til Skattestyrelsen, da myndigheden konstaterede »uordnede arbejdstagerforhold« på adressen. Blandt andet havde to personer forladt byggepladsen i en litauisk indregistreret varevogn, før Arbejdstilsynet nåede at tale med dem.

 

Men det er ikke kun Arbejdstilsynet, der har haft øje på virksomheden. Stilladsarbejdere anklagede nemlig virksomheden for social dumping og ulovlig opsætning af stillads.

 

Fredag aften vælter en del DS Byggeris stillads. Københavns Politi melder, at omkring 10 mennesker er set flygte fra bygningen. Politiet spekulerer i, om hærværket har forbindelse til bandekonflikter eller den faglige konflikt, der har omsværmet byggeriet i ugevis.

 

En fotograf fra Ekstra Bladet bliver sendt ud på adressen, efter avisen får nys om hændelsen. Her bemærker han, at det var tydeligt, at der var pillet ved stilladset, fortæller han. 

 

Formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, foreslår i en Facebook-tråd fredag aften, hvor det væltede stillads diskuteres af stilladsarbejdere, at det nok er vinden, der er synderen. DMI melder på hændelsestidspunktet om en vindstyrke på maksimalt 7,6 m/s - nok til at løfte støv og papir og få kviste til at bevæge sig, ifølge vejrinstitutet.

 

Strømsholt peger også på, at de 10 mennesker, der flygtede fra scenen samme aften, nok var nogle fodgængere, der tog flugten, da stilladset væltede.

 

Morgenen efter, om lørdagen, er det to dage før den famøse stilladsvæltning, der kommer til at gå landet rundt. En lille del af bygningens gule gavl er blevet oplyst af den opstigende sols stråler. Den er nu fri for de stilladstremmer, der dækkede bygningen på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade dagen forinden. De ligger nu på byggepladsen foran.

Søndag d. 1. December: Pandelamper og røvfuld

Klokken lidt over fem søndag eftermiddag skriver Thomas Strømsholt på den lukkede Facebook-gruppe, at han har hørt på vandrørene, at DS Byggeri på Lundtoftegade bygger stillads uden uddannelse, ingen sikring og med pandelamper som lyskilde i mørket. Et klart brud på Arbejdstilsynets bekendtgørelser.

 

Han spørger efter videoer og billeder, der kan dokumentere regelbruddet over for Arbejdstilsynet.

 

En stilladsarbejder fra Facebook-gruppen reagerer straks på Strømsholts opslag, der skriver, at han vil køre derind og tjekke op på sagen.

 

I mellemtiden er Hans Melvig kørt på arbejde. Han er organiseringskonsulent i fagforerningen Dansk El-Forbund, der har en afdeling lige ved siden af byggepladsen på Tikøbgade. Han har en flydende arbejdstid, så det er ikke unormalt, at han er på aftenarbejde om søndagen, fortæller han i dag.

 

Han opdager, at der sker noget inde på byggepladsen, som han tidligere har holdt meget øje med. Han mener, at der foregår social dumping derinde. Han har tidligere lagt mærke til, at der holder biler med udenlandske nummerplader og har tekst med andet sprog på. Men i aften lægger han særligt mærke til, at de arbejder i mørket iført pandelamper.  

 

Han ringer til Arbejdstilsynets driftsansvarlige - deres akuttelefon.

 

»Hvis I har en akuttelefon, men ikke kan komme herud, så kan jeg ikke se grund til, at I overhovedet har den,« siger han i telefonen, da Arbejdstilsynet oplyser, at de ikke kan hjælpe ham på dette tidspunkt.

 

Arbejdstilsynet siger i dag, at der ikke var nogle, der arbejdede på stilladset, da Hans Medlvig ringede.  

 

Han ringer derefter til 3F og Thomas Strømsholt og beretter om det, han ser: at der ikke er lys på stilladset, som der bliver arbejdet på. 

 

Stilladsarbejderen fra Facebook-tråden, der ville dokumentere hændelserne, dukker derefter op.

 

De begynder begge at filme og tage billeder af stilladset. Kort efter kommer fire biler kørende med høj fart. En gruppe mænd træder ud af bilerne og går de to frivillige tilsynsmænd i møde. 

Hans Melvig får to knytnæveslag på hver side af hovedet. Han falder. De sparker og tramper, men han formår at flygte mod Nørrebro Station. Imens får stilladsarbejderen angiveligt tæsk et andet sted. 

 

Hans Meier ringer til Thomas Strømsholt og spørger: »Hvor fanden er I henne?«

 

»Vi er her nu, og politiet er kommet. Hvor er du?« svarer Strømsholt, ifølge Hans Melvig. 

 

»Vi har fået en røvfuld,« svarer han.

 

Han nægter at vidne til politiet i frygt for, at dem, der lige har tæsket ham, skal få nys om hans navn og adresse. Senere bliver han og stilladsarbejderen hentet af en ambulance. Tre dage efter har Hans Melvig stadig aftrykket af en fodsål i ansigtet.

 

I den lukkede Facebook-gruppe skriver et 3F-medlem, at én af deres kollegaer »har fået en tur«. 

 

»Så er der ingen vej tilbage,« svarer en anden.

 

En besked bliver i løbet af aftenen sendt rundt blandt stilladsarbejderne i en SMS-kæde:

sms_edited.jpg
stilas3.png

Steven Jensen, en tillidsrepræsentant og bestyrelsesmedlem i 3F Kalundborg, modtager beskeden 12 gange og videresender den til de kolleger, han ved, arbejder i København.

 

Thomas Strømholt har i løbet af aftenen advaret Facebook-gruppen om, at der kører en hvid Porsche Cayenne rundt, som "ikke er en af deres venner".

Mandag d. 2. december: »Det kan ende fatalt«

»Hold afstand,« råber en stilladsarbejder, der sammen med sine kolleger er i færd med at afmontere stilladset, til de fremmødte.

Klokken 09:46 lyder et brag på Lundtoftegade.

Stilladset ramler sammen over byggepladsen og fire skurvogne, hvor byggepladsens arbejdere havde barrikaderet sig. Betjentene på stedet har på forhånd trukket til siden, og de hundredvis af stilladsarbejdere jubler.

 

»Det er helt uvirkeligt,« tænker en nabo, der ser det hele udspille sig fra sit vindue. Samtidigt frygtede hun for demonstranternes og de forbipasserendes sikkerhed.


»Det kan ende fatalt.«

 

Forinden har en stor gruppe stilladsarbejderede samlet sig på en OK-tankstation på hjørnet af Lundtoftegade.

 

»Vi blev mødt af kasteskyts i form af forskellige stilladsdele inde fra byggepladsen. Det ender med at situationen eskalerer,« forklarer montør og 3F-repræsentant Steven Jensen. Stilladsarbejderne kommer fra nær og fjern, og flere virksomheder står den mandag morgen uden arbejdskraft. En unavngiven virksomhed, som vi kender navnet på, oplever den morgen, at samtlige af deres stilladsmontører nedlægger arbejdet og tager til stormødet.

 

Ifølge et øjenvidne kaster stilladsarbejderne også genstande tilbage mod byggepladsen.

 

Tidligere samme mandag morgen skriver et medlem på stilladsarbejdernes hemmelige Facebook-gruppe, at man skal huske »at holde øje med den skide Porsche med litauisk plade i dag«. 

 

»Den skal hentes af Falck,« skriver et andet medlem, der har tilføjet sin kommentar en emoji af en dynamitstang.

 

Klokken 10:27 skriver Ekstra Bladet, der rapporterer direkte fra stedet, at en Porsche Cayenne er smadret og ligger på taget.

 

Klokken 15:11 tweeter Københavns Politi: 

 

»Roen er genoprettet i Lundtoftegade. Vi har ikke før set så voldsom en ageren ifm. en faglig konflikt – blandt andet blev udenforstående borgere udsat for vold og trusler på trods af politiets massive tilstedeværelse. Vi håber parterne nu benytter dialog frem for vold«

 

Blot omkringen halvanden time senere står en anden litauisk registreret køretøj i brand i nærheden. 

Efterspillet: »Det virkede på Tikøbgade«

Otte dage efter urolighederne holder Byggefagenes Samvirke, der repræsenterer omkring 16.000 bygningsarbejdere i København, pressemøde om stilladset og byggepladsen på Lundtoftegade. Formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, er også til stede. Her påpeger de, at der var række alvorlige brud på arbejdsmiljøloven.

 

»Fejl og mangler, der kan medføre nedstyrtningsfare, som i værste fald kan ende som dødsulykker,« siger Freddy Ridderhaugen, der er formand for byggefagenes sikkerheds- og miljøudvalg i Storkøbenhavn for Byggefagenes Samvirke.

 

Dagen efter konstaterer Arbejdstilsynet, at resten af stilladser er i færd med at blive taget ned, og at arbejdsmiljøloven i den forbindelse bliver overholdt.

 

Forinden har Dansk Boligbyg, der står bag byggeprojektet på Lundtoftegade, allerede ophævet deres kontrakt med DS Byggeri, da byggeriet ellers ikke kunne fortsætte, ifølge administrerende direktør Anton Nørgaard.

 

»Man kan godt sige, at vi er bukket under for ballademagerne. Men det her er en nødvendig konsekvens af det, som er sket. Vi er trætte af det og synes, at det er fuldstændigt urimeligt,« siger han til Berlingske.

 

Stilladsarbejdere inde på den lukkede Facebook-gruppe udråber sig selv som sejrherrerne i den faglige kamp.

 

I slutningen af januar 2020 står Dansk Byggeri igen i stilladsarbejdernes skudlinje. Stilladsarbejderne demonstrerer igen mod social dumping på en anden byggeplads. I forbindelse med demonstrationen skriver en stilladsarbejder på Facebook:

 

»Vi skal ind og vise vores utilfredshed med vores lastbiler. Det virkede på Tikøbgade [byggepladsen på Lundtoftegade, red.] og de skal ikke have lov til at blive ved med at ansætte disse pestilensfirmaer.«

 

Københavns Politi foretog ingen anholdelser under selve demonstrationen på Lundtoftegade. Der efterforskes dog i dag fortsat i sagen om det væltede stillads. Den 3. marts bliver en stilladsarbejder sigtet for vold mod en ukendt udenlandsk arbejder i en afledt sag fra stedet. Han har kastet to sten mod vedkommende. Mindst én ramte.

 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DS Byggeri. Thomas Strømsholt har endnu ikke svaret på vores forespørgsel om dokumentation på hans deltagelse på dronekurset d. 2. december 2019, mens episoden fandt sted på Lundtoftegade.

bottom of page